Petrol fiyatları, ABD'de özel sektörün açıkladığı verilerin stokların arttığını göstermesi ile düşüşünü sürdürdü

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektörün açıladığı verilerin ham petrol stoklarının Kasım ayından bu yana ilk kez yükseldiğini göstermesinin ardından düşüşünü üçüncü güne taşıdı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü yaklaşık iki ayın en büyük düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından yüzde 1.3 kadar daha değer kaybetti. Sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) verilerine göre, ham petrol stokları geçen hafta 3.23 milyon varil arttı. Çarşamba günü açıklanacak olan resmi verilerin, 900,000 varil artış göstermesi ve 10 hafta süren rekor düşüş serisini sonlandırması bekleniyor.

Petrol fiyatları, yatırımcıların Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) öncülüğünde küresel arz fazlasını azaltmak amacıyla yürütülen üretim kısıntılarına tehdit oluşturan ABD'deki artan üretime yeniden odaklanması ile birlikte üç yılın zirvesinden başlattığı düşüşünü sürdürüyor. ABD'nin petrol üretimi, bu ayın başında 1983 yılına dek giden haftalık veriler dikkate alındığında en yüksek seviyesini görmesinin ardından günlük 10 milyon varil seviyesine yaklaşıyor.

Sydney'de Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analisti David Hynes, "Piyasa ABD'de yaklaşan rafineri bakım dönemine odaklanmaya başlıyor," dedi ve "Bu nedenle, ABD'de petrol stokların artacağına ilişkin beklentiler güçleniyor. Ancak küresel piyasanın sıkılaşması ile birlikte, ihracat güçlü kalmalı ve bu da stoklardaki artışı sınırlamalı" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 83 sent düşerek varil başına 63.67 dolara kadar indikten sonra Tokyo saati ile 10:25'te 63.99 dolara geldi. ABD gösterge petrolü Salı günü yüzde 1.6 ile 6 Aralık'tan bu yana en büyük düşüşünü göstererek 64.50 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 68 üzerinde.

Çarşamba günü vadesi dolacak Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 59 sent düşerek varil başına 68.43 dolara indi. Fiyatlar Salı günü yüzde 0.6 düşüşle 69.02 dolardan kapandı. Daha aktif işlem gören Nisan kontratı 50 sent düşerek 68.02 dolara indi. Küresel gösterge Brent petrolü, WTI'a kıyasla 4.49 dolar primli işlem gördü.

Kaynak:Aydınlık