Gaziantep’te betonlaşmaya dayalı ve şehircilik ilkelerine aykırı imar değişikleri yapılıyor, kararlar alınıyor. Bunların son örneği ise tugay arazisinin imara açılmak istenmesi. Belediye, halkın büyük bölümünün tepkisine rağmen burayı imara açmak istiyor. Kentte böyle bir durum yaşanırken, belediyeye en başta tepki göstermesi gereken kent konseyinde ne ses var, ne de tepki.

Gaziantep’te kent konseyinin varlığı tartışılıyor. Yeşil şehirler ağına dahil edilen kentimizde, her geçen gün daha fazla yeşil yerine daha fazla beton ve rant anlayışı ile hareket ediliyor. Bu doğrultu da birileri zengin edilirken, kentin geleceğine hançer vuracak adımlar atılıyor. Ancak, kent konseyinde ses yok.

SON ÖRNEK ZIRHLI TUGAY ARAZİSİ İMARI

Beton ve rant odaklı adımlara son örnek ise zırhlı tugay arazisi. Bu alan halkın büyük bölümünün tepkisine ve mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına rağmen belediye tarafından ısrarla imara açılmak isteniyor. Ancak, belediyenin bu ısrarına kent konseyi ve başkan Dr. Samet Bayrak’tan herhangi bir tepki yok.

DAHA GEÇEN HAFTA 48 ODA VE STK’DAN ORTAK TEPKİ GELMİŞTİ

Kent konseyinde böyle bir tutum söz konusuyken, daha geçen hafta çoğu akademik meslek odası olmak üzere, STK ve derneklerden oluşan 48 oda ortak bir açıklama yayınlamıştı. Yayınlanan açıklama da, belediyenin toplumun ve mahkemenin kararı doğrultusunda hareket etmesini ve bu alanın ormana dönüştürülmesini istemişlerdi.

KENT KONSEYİNİN AMACI NEDİR?

Öyle ki, Gaziantep Kent Konseyi’nin internet sitesinde, ‘Kent konseyinin amacı nedir? başlıklı bir tanım yer alıyor. O tanıma göre, Kent Konseyleri; “kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetimi hayata geçirmek” amacıyla kurulduğuna vurgu yapılıyor.