CHP Gaziantep İl Başkanı Mehmet Neşet Uçar, kentimizde birkaç gündür devam eden kar yağışının yarattığı sorunlara dikkat çekerek, kar yağışı nedeniyle maddi zarara uğrayan vatandaşların zararlarının devlet tarafından karşılanması gerektiğini söyledi.

Uçar, açıklamasında devletin devletliğini kara günde göstermesi gerektiğinin altını çizerek, özellikle hayvanları telef olan besicilerin zararlarını karşılamalı gerektiğini vurguladı.

Gaziantep'in afet bölgesi ilan edilmesi kaçınılmaz oldu diyen Uçar’ın açıklamaları şu şekilde:

* Karın açtığı yaraların sarılması için, Gaziantep'in afet bölgesi ilan edilmesi kaçınılmaz oldu. Gaziantep, 1 haftadır aralıklarla yağan kara teslim olurken, çok sayıda vatandaşımız kar nedeniyle ciddi zarar gördü. Devlet, afet gününde zarar gören vatandaşlarımızın zararını karşılamalı.

* Milletvekillerimiz, TBMM’de Gaziantep’in afet bölgesi ilan edilmesi için gerekli çalışmaları yapacaklar. Valilik de hasar tespit komisyonu kurarak, vatandaşlarımızın afet nedeniyle oluşan zararlarını tespit etmeli. Bu zararlar, vatandaşın sırtına bırakılmamalı, devlet tarafından karşılanmalı.

* Gaziantep Koyun ve Keçi Yetiştiriciliği Birliği’nin tespitlerine göre, Gaziantep’te en az 49 besicinin barınak ve ahırlarının çatılarının çökmesi nedeniyle hayvanları telef olurken, pek çok besi hayvanı soğuk hava ve tedarik sıkıntısından kaynaklanan açlık nedeniyle öldü. Besicilerimiz, bu kara günde yalnız bırakılmamalı. Gaziantep Valiliği, süratle harekete geçerek, bu konuda bir hasar tespit komisyonu kurarak, hayvanları telef olan besicilerimizin zararlarının karşılanması için çalışma başlatmalı.

* Eski uzay çatılı pazar yerinin çökmesi sonucu araçları pert olan vatandaşlarımızın zararları da karşılanmalı. Her vatandaşımız aracına kasko yaptırmamış veya kasko içerinde doğal afet sigortası bulunmayabilir. Bu durumda olan vatandaşlarımız da tespit edilerek, zararları karşılanmalı.

* Vatandaşlarımız bu zararlarını dava açarak da giderilmesini talep edebilirler. Ancak bu yolla zararın karşılanması yıllar sürecektir. Vatandaşımız yargı yoluna başvurmaya mecbur bırakılmadan zararları karşılanmalı.

* Kar yağışı nedeniyle, yolların kapanması tedarik zincirini sekteye uğrattı. Vatandaşlarımız gıdaya ve ekmeğe erişmekte güçlük çekiyor. Büyükşehir belediyesi karla mücadele ekipleri her ne kadar kar nedeniyle kapanan yolların açılması için çalışmaları sürdürse de, özellikle köylerden kente, Gatem’e ulaşım durma noktasına geldi. Öte yandan Gatem’de de pek çok işyeri ulaşım sıkıntısı ve tedarik zincirindeki kopma nedeniyle günlerdir açılmadı.

* Gaziantep Sebze ve Meyve Hali ile Toptancılar sitesinde ciddi bir tedarik sıkıntısı baş göstermeye başladı. Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin kara hazırlıksız yakalanması, tedarik zincirini ciddi manada sekteye uğrattı. Pek çok esnafımız işyerini dahi açamazken, esnaf işyerini açsa da ulaşımda yaşanan sıkıntılar nedeniyle tedarikçiler ürün sağlayamadı. Özellikle, sebze ve meyve halindeki esnaf, köylerden ürün gelmediğini, Kahramanmaraş’ta seraların çökmesi nedeniyle, ilerleyen günlerde tedarik sıkıntısı artabileceğini söylüyor. Çiftçinin ürünlerini getirebilmesi için valilik ve belediyeler, gerekli çalışmayı yapmalı.

* Gaziantepliler, belediye başkanları arasındaki kısır siyasi çekişmelerin ceremesini çekmek zorunda değil.

* Bir haftadır devam eden kar yağışına rağmen, halen hiç kar küreme aracının uğramadığı ara sokaklar var. Özellikle Gatem, Küsget, Mavikent ile Şahinbey Sanayi sitesinde belediye ekiplerinin geç kalması nedeniyle, kar temizliği bu bölgelerdeki esnaflar tarafından yapıldı. Ayrıca genellikle ara sokaklarda bulunan sağlık ocaklarının önleri de temizlenmedi.  İlçe belediye başkanları ile büyükşehir belediye başkanı arasındaki çekişmelerin bedelini hemşerilerimiz ödememeli. Kendi siyasi ikballeri uğruna kar yağışını fırsata çevirip, vatandaşın yaşadığı sıkıntıları umursamayanlardan yaşattıkları çilenin hesabını sandıkta soracağız.

* Elektrik kesintileri hayati önem arz ediyor. 21. Yüzyıl Gaziantep’i artık bu sorunu çözmesi gerekiyor. Bu konuda tedarikçi firmalarla yapılan anlaşmaların feshi dâhil her türlü seçenek masaya yatırılmalı.

* Gaziantep’in artık kronikleşen sorunu haline gelen elektrik kesintileri, kar yağışı ile arttı. Şehrimizde pek çok farklı yerde 48 saate varan elektrik kesintileri vatandaşı dondurucu soğukla baş başa bıraktı. Ülkemiz genelinde enerji tedarikinde yaşanan krizler de göz önüne alındığında, Gaziantep üzerinden Suriye verilen enerji kesilerek yurttaşlarımıza öncelik verilmeli.

* Vatandaşla dalga geçen Gazi Kültür A.Ş müdürü hala görevinin başında. Gazianteplilere saygı duyuyorsanız, bu kişiyi görevden almak zorundasınız.

* Vatandaşımızın sosyal medya üzerinden dile getirdiği tepkilerle dalga geçen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iştiraki Gazikültür A.Ş  yetkilisi Hakan Tanrıöver, maalesef görevinin başında durmaya devam ediyor. Halkımız sıkıntılarla kendi çabalarıyla baş etmeye çalışırken, halkımızla alay eden bu zat görevden alınmalı.

* Enerji krizinin faturası ne emekçilerin ne de sanayicilerin sırtına bırakılamaz.

* İran ve Türkiye arasında yaşanan enerji krizi nedeniyle, Gaziantep Organize Sanayi bölgesine şimdilik üç gün süreyle elektrik verilemiyor. Ayrıca BOTAŞ tarafından sanayi kuruluşlarına doğalgaz kullanımlarında da kısıntı yapılacağı iletildi. Bu nedenle, Gaziantep OSB’de faaliyet gösteren pek çok fabrikada faaliyet durdurdu. Faaliyetlerini durduran sanayi kuruluşlarının bu üç günlük ara nedeniyle çalışanlarını ücretsiz izne gönderdiği konusunda emekçilerin itirazları var.

* Enerji krizinin faturası ne emekçilere, ne de sanayicilere yükletilmemeli. 3 günlük ara nedeniyle faaliyeti duran işyerlerindeki tüm çalışanların, 3 günlük ücreti işsizlik sigortası fonundan karşılanmalı.