Gaziantep’te dün meydana gelen kar yağışında yaşananların yankılar sürerken, konu hakkında hem iktidardan, hem de muhalefetten tepkiler geldi. Ak Partili Şamil Tayyar, “Ön tedbirler yetersizdi, bunun da muhasebesini yapmak, ders çıkarmak lazım” derken, CHP Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya ise Ak Partili belediyelerin sınıfta kaldığını belirtti.

Gaziantep’te dün meydana gelen kar yağışında binlerce kişinin mağdur olmasının yankıları gerek kent gündemini, gerekse de ülke gündemini işgal etmeye devam ediyor. Dün yaşananlarla ilgili gerek iktidar partisinden, gerekse de muhalefet partilerindeki önemli isimlerden açıklama geldi.

“DERS ÇIKARMAK LAZIM”

AK Parti MKYK Üyesi Şamil Tayyar, Gaziantep’te alışık olunmayan bir yağış ile karşı karşıya kalındığını söyleyerek, “Ön tedbirler yetersizdi, bunun da muhasebesini yapmak, ders çıkarmak lazım. Gaziantep’te etkili olan yoğun kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi. Toplu taşıma araçlarının dahi çalışamadığı kentte, karla mücadelede yetersiz kalındı. Belediyelerimizin karla mücadele konusunda ders çıkarması gerekiyor.’’ dedi.

CHP’Lİ ÖZKAN:’’ GAZİANTEP'TE 16 SAATTİR DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK’’

CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, ilk olarak kar yağışının etkili olduğu Gaziantep'in Şahinbey ilçesinden görüntüler paylaştı. Özkan, sosyal medya hesabından dün gece paylaştığı görüntülere şu notu düştü: "Görüntüler Gaziantep Şahinbey'den. Hani şu AKP'li Şahinbey Belediyesi'nin Okçular Vakfı için 60 milyon ödenek ayırdığı yer. AKP'li Gaziantep Büyükşehir de eksik kalır mı? Onlar da logoya 760 bin lira harcamıştı. Tuza para kalmadı haliyle. Vatandaşın hali ortada. Eserinizle övünün." Özkan, yine Gaziantep'te yoğun kar yağışı nedeniyle yolda kalan ve yardım bekleyen araçların görüntülerini paylaştı. Özkan, "Gaziantep'te 16 saattir değişen bir şey yok. Vatandaşlarımız kurtarılmayı bekliyor" dedi.

AKP BELEDİYELERİ SINIFTA KALDI

Konu hakkında bir açıklama yapan CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, Ulaştırma Bakanlığı, Karayolları ve Gaziantep’teki belediyeler el birliğiyle koca memleketi kara teslim ettiler diyerek, şunları söyledi:
‘’Karın yağacağı günler öncesinden bilinmesine rağmen, Antep’teki belediyelerin uyuması, gerekli önlemleri almaması kabul edilemez. Dün yaşanan kar yağışı nedeniyle trafik kilitlenmiş, vatandaş saatlerce yolda kalmış, yaşlı, çocuk, kadın, hamile ve hasta vatandaşlarımızın yaşadığı mağduriyetler nedeniyle birçok aracın yakıtının bitmek noktasına gelmiş,  vatandaşlarımız ilaç ve gıda sorunu yaşamıştır. Ayrıca halen ulaşılamayan yurttaşlarımızın olduğu bir basiretsizlik yaşanmaktadır.
Yetkililer gerekli önlemleri almadığı için, 20 saattir Gaziantep otoyolu ve ilçeleri kar nedeniyle ulaşıma kapalıdır.
Vatandaşa bu çileyi reva görenlere yazıklar olsun.
Yaşanan işkenceyi Antep halkı hak etmiyor. Adeta Antep halkı cezalandırılıyor.
Okçuluk Vakfına milyonlarca lira para aktaran, millet bahçesi yapmak için milyarlar harcayan ama tuzlama çalışmaları için para bulamayan, araç alamayan belediyeleriyle ‘Şampiyon şehir Gaziantep’teki basiretsiz yönetim nedeniyle hemşerilerimiz haklı olarak isyan ediyor. ” dedi.

SARAYA VE AİLESİNE YARANMAYI BIRAKIN

Şahinbey Belediyesi tarafından yaptırılacak olan okçuluk tesisine de değinen Yılmazkaya, “Gaziantep’in AKP'li Şahinbey Belediyesi, okçuluk tesisi kurulması için 60 milyon TL ödenek ayırmıştı. Birilerinin çocuğu ok atmayı seviyor diye, Belediye Başkanı Tahmazoğlu’nun saray ve ailesine yaranmak adına bu şekilde harcama yapmasının bedelini Gaziantepli hemşerilerim ödüyor. Belediye Başkanı kendi parasıymış gibi harcama yapıyor.
AKP’li belediyelerinin birilerini zengin etmek ve saraya yaranmak adına milletin parasını har vurup harman savurması sonucu, vatandaşımız gerekli hizmeti maalesef alamıyor. Çünkü geriye vatandaşa hizmet etmek için para kalmıyor. Keşke bu paraları Gaziantep halkına hizmet için, tuzlama, kar aracı ve personel alımı için ayırsaydılar.’’

UÇAR:’’GAZİANTEP YÖNETİLMİYOR, SAVRULUYOR"

CHP Gaziantep İl Başkanı Mehmet Neşet Uçar, Gaziantep'in kar çilesini Halk TV canlı yayınında anlattı.
Halk TV canlı yayınına görüntülü bağlantı ile katılan Uçar, "Gaziantep'te kar yağışı dün saat 15 sularında başladı. 17 gibi işlerinden evlerine gitmeye başlayan yurttaşlarımızın evlerine ulaşması şehir merkezinde 6-7 saati buldu.
Birçok vatandaşımız araçlarını yollara terk ederek evlerine yürüyerek gitmek zorunda kalırken, toplu taşıma araçları, belediye otobüsleri de yollarda kaldı.
Tramvaylar uzun bir süre yolda kaldı, seferler iptal edildi. Toplu taşıma araçlarını kullanan vatandaşlarımız da yollarına yürüyerek devam ettiler. Dün gece pek çok araç sürücüler tarafından yol ortasında bırakıldı.
Tüm bunlar yaşanırken maalesef hiç bir belediye başkanına Gaziantepliler ulaşamadı.
Pek çok vatandaşımız beni telefonla arayarak, belediye başkanlarını sordu. Ben de onlara, Şahinbey Belediye Başkanı yeni yaptırdığı okçuluk tesisinde kaldığını, Şehitkamil Belediye başkanına ise ulaşılamadığını söyledim.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de uzun bir süre ortada görünmedi. Gecenin ilerleyen saatlerinde vatandaşlarımızdan gelen tepkiler üzerine bir açıklama yaptı.
Öte yandan Gaziantep, dün yine Twitter gündeminde 1. sıraya geldi. Gaziantepliler artık olumsuz durumlarla gündeme gelmekten bıktı. Tüm bu olumsuzluklar yaşanırken, seçilmiş yerel yöneticilerin, belediye başkanlarının ortadan kaybolmasından bıktık. Gaziantep ile ilgili olumsuzluklar söz konusu olduğunda valilik olaya el atıyor, kriz masası oluşturuyor. Olumlu işler söz konusu olduğunda ise tüm yerel yöneticiler, belediye başkanları bir anda meydana çıkıyor.
Rabbim Gaziantep'i de, Gazianteplileri de her türlü doğal afetten korusun. Korusun çünkü, Allah'tan başka sığınacak limanımız yok. Bugün gördük ki, yerel yönetimlerin kriz anları için hiçbir hazırlıkları yok. Günler öncesinden belli olan bir kar yağışı için bile önlem alınamadı.
Vatandaşlarımızın yollarda kalması engellenemedi.''

İYİ PARTİLİ YILDIRIM:’’ADETA KÂBUS YAŞADIK’’

İyi Parti Gaziantep İl Başkanı Celal Yıldırım ise, Gaziantep’in dün gece adeta kâbus yaşadığı belirterek, şunları söyledi:
‘‘Meteoroloji tarafından kar yağışı ile ilgili gerekli uyarı yapılmış olmasına rağmen, Türkiye'nin 6. Büyük kenti ve megakenti diye övündüğümüz Gaziantep, yöneticilerimiz sayesinde dün kara teslim oldu, adeta kâbus yaşadık. Ne yazık ki, dün Gaziantepli kaderi ile baş başa bırakıldı.
Kar yağışı ile ilgili olarak sadece okulların tatil edilmesinin dışında hiçbir tedbir alınmadığını gördük. Şehrin Ordu Caddesi, İpekyolu (S. Konukoğlu Bul.) Karataş gibi en işlek caddelerinde bile binlerce insan mahsur kaldı, geceyi araçlarında ya da araçlarının başında geçirmek zorunda kalanlar oldu. Zaten ilçeler ve köyler ile bağlantı yollarında hala aynı sıkıntıların yaşandığını duyuyoruz. Vatandaşın yardım talepleri gece boyunca cevapsız kaldı. Bu konuda maalesef bu şehri idare edenlerin tamamı sınıfta kalmıştır. Kamu kurumları ve belediyeler arasında gerekli işbirliğinin ve koordinasyonun olmadığı ortaya çıkmıştır. Ama ne yazık ki, bütün bunların bedelini dün vatandaşımız ödemek zorunda kalmıştır. Bir kar yağışı ile bunları yaşayan Gaziantep'te, Allah korusun ama bir afet karşısında neler olabileceğini düşünmek bile istemiyoruz.
Demek ki, bir şehri yönetmek sadece süslü afişler asmakla, köfteli-baklavalı toplantılar düzenlemekle olmuyormuş. Birilerinin şehrimizi ve yöneticilerimizi ŞAMPİYON ilan etmesi ile de olmuyormuş. Yöneticilik; problemleri çözmek, krizleri yönetmek demektir. Umarız ki, bu şehrin yöneticileri dün gece yaşananlardan ders alır, vatandaşa bir daha böylesine kötü günler yaşatmazlar. Ayrıca bütün bunlar yaşanırken vatandaşla alay edercesine mesaj yayınlayan Büyükşehir Belediyesinin şöhretli şirket yöneticisi Hakan Tanrıöver ile ilgili de gereği yapılır.
Bu vesile ile dün gece yollarda mahsur kalan ya da sıkıntı yaşayan bütün vatandaşlarımıza geçmiş olsun, diyoruz.
Cenab-ı Allah'tan milletimizi ve memleketimizi her türlü kazadan, beladan ve afetten esirgemesini diliyoruz.’’

HÜDA PAR GAZİANTEP İL BAŞKANI GÖÇER: ‘‘YETERİNCE ÖNLEM ALINMAMASI HALKI MAĞDUR ETTİ’’

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Faruk Göçer ise kentte dün öğle saatlerinde başlayan ve gece boyunca etkili olan yoğun kar yağışı öncesi yeterli önlemlerin alınmamasından dolayı halkın mağdur olduğunu ifade etti.
Göçer, ‘’Araçlarıyla yolda mahsur kalan ve saatlerce yolların açılmasını bekleyen, üşüyen, akaryakıtı bittiği için mağdur olan ve yolların kapalı olmasından dolayı kilometrelerce yol yürümek zorunda kalan vatandaşların yaşadığı mağduriyetin görmezlikten gelinmesi doğru değildir. Valilik, meteorolojinin uyarıları neticesinde okulların tatil olması ve bir gün önceden gereken tedbirlerin alınması için uyarılarda bulundu. Başta valilik olmak üzere, büyükşehir belediyesi, ilçe belediyeler gereken tedbirlerin alındığını belirtti. Fakat, karın yağmasıyla beraber şehrimizde ciddi oranda aksaklıklar yaşanmaya başlandı. Özellikle yoğun bir şekilde kullanılan ana yollarda, halk saatlerce mağduriyet yaşadı. Akşam saatlerinde evlerine gitmek için yola çıkan vatandaşlarımız, geç saatlere kadar eve gidemedi ve araçlarını yolda park edip yürüyerek eve gitmek zorunda kaldılar. Kar yağışına karşı gerekli tedbirlerin alınmaması ve kar temizleme araçlarının da yetersiz kalması, halktan ciddi oranda tepki toplamıştır. Yolda kalan vatandaşlar, 4-5 saat boyunca belediyeyi aramalarına rağmen gereken yardımın gelmediğini ve yolda mahsur kaldıklarını belirttiler.’’ dedi.