Makina Mühendisleri Odası Başkanı Aykut Kocalar, asansörler konusunda uyardı. Kocalar, “Asansörlerin periyodik kontrolleri kamusal hizmet ve kamusal denetim faaliyeti kapsamında olmalıdır” dedi.

Kent merkezlerindeki nüfus yoğunluğuna bağlı olarak yoğunlaşan çok katlı binaların ve binalarda kullanılan asansörlerin önemi ve kullanımının her geçen gün arttığını söyleyen Kocalar, “Ülkemizde konutlar, işyerleri, hastaneler, AVM’ler gibi birçok yerde halkımızın kullandığı asansörlerin sayısının 500 binin üzerinde olduğu düşünülmektedir. Dikey yapılaşma ile bu sayının da her geçen gün artığını söyleyebiliriz. Gün geçtikçe artan asansör kullanımı gerek ilk montaj aşamasında gerekse de kullanım aşamasında gerekli kontrol ve denetimlerinin yapılmamasından, kullanım hatalarından, kullanım sırasında bakım ve onarım işinin aksatılmasından birçok nedene dayalı asansör kazalarını da beraberinde getirmektedir. Ülkemizde denetimsizlik, bilgisizlik, periyodik kontrol ve bakım aksatılmasından dolayı her yıl yüzlerce asansör kazası meydana gelmektedir” dedi. 

KIRMIZI ETİKETE DİKKAT 

Kocalar devamla şunları söyledi: “İlimizde kontroller A Tipi Muayene kuruluşları tarafından yapılmaktadır. Yapılan kontrol sonuçlarına göre asansörlere kırmızı, sarı, mavi ve yeşil etiket iliştirilmektedir.  Kontrol sonrasında can ve mal güvenliğinde yüksek risk taşıyan ve en kısa sürede giderilmesi gereken eksiklikler tespit edildiğinde asansöre “kırmızı etiket” risklerin düşük derecede olması ancak yine en kısa sürede giderilmesi gerekli asansörlere “Sarı etiket” yapıştırılmaktadır. Kırmızı ve sarı etiket yapıştırılan asansörler, eksiklikler giderilene kadar kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu konuda gerek bina yöneticilerimizi gerek vatandaşlarımızı ve gerekse de yetkilileri uyarıyoruz.  Bunun yanında asansörlerin periyodik kontrolleri tamamen kamusal hizmet ve kamusal denetim faaliyeti kapsamındadır. Kamu kurumu niteliğinde bir Meslek Kuruluşu olan Odamız, asansörlerin yıllık periyodik kontrollerinin kamusal denetim anlayışıyla, tekniğine uygun olarak, deneyimli ve uzman makina mühendisleri tarafından yapılması için akredite olmuş özel bir organizasyona sahiptir.” HABER MERKEZİ