Elektrik Mühendisleri Odası(EMO) Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan, kar yağışı sonrası meydana gelen elektrik kesintileri hakkında konuştu. Arıkan, ’’Yıkılarak enerji nakil hatlarına zarar veren ağaçlar, uzun süreli kesintiye yol açmıştır. Buna benzer ve daha şiddetli kar veya rüzgârda, mevcut çürümüş ağaçların elektrik kesintisi açısından bir afete yol açabileceğine endişe ediyoruz.’’ dedi.

Konu hakkında bir basın açıklaması yapan Arıkan, şu ifadelere yer verdi: ‘’19 Ocak 2021 tarihinde şehrimizde yağan kar yağışı nedeni ile bazı ağaçların devrilerek, elektrik dağıtım hatlarına zarar vermesi sonucunda şehrin önemli bir kısmı maalesef elektriksiz kalmıştır. Vatandaşlarımızın bu kış gününde elektriksiz kalmasından dolayı ciddi sıkıntılar yaşadığını biliyoruz.

Kar yağdığı gün, şehrin ana caddelerinin bazılarını gezdik. İki şey dikkatimizi çekti. Kaldırım veya benzeri yerlerde bazı ağaçlarımızın bakımsız olduğunu, yanlış budama sonucunda ağaçlarımızın eğildiğini, diplerinin asfalt veya betonla kapanmış olduğunu, ağaç köklerinin duvara  ya da yola çok yakın olduğunu gördük. Bundan dolayı ağaçların çürümeye yüz tuttuğunu, gövdelerinin yarıldığını fark ettik.

Şehrin birkaç parkını da dolaştık. Dibi toprak olan, beton ya da asfaltla kapatılmamış ve düzgün budanmış olan ağaçların ise düzgün ve yeşil gövdeli olduğunu fark ettik.

Hemen meslektaşlarımızla istişare ettik. Ağaçların bu duruma gelme sebebinin yeteri kadar ilgi, itina ve bakım gösterilmediği sonucuna vardık.

Gaziantep’e yağan kar olağan bir kardır. Bunun çok şiddetlisi de yağmıştır. Dün yağan karın istisnai bir olay olmadığını biliyoruz.

Yıkılarak enerji nakil hatlarına zarar veren ağaçlar, uzun süreli kesintiye yol açmıştır.

Buna benzer ve daha şiddetli kar veya rüzgârda, mevcut çürümüş ağaçların elektrik kesintisi açısından bir afete yol açabileceğine endişe ediyoruz.

Söz konusu problemli ağaçların bir an önce ıslah edilmesi gerekmektedir.

İlimiz merkezinin enerji dağtım hatları  2. Bölge coğrafi ve iklim şartlarına  göre projelendirilir ve yapılır. Dolayısı ile elektrik kesintilerinin kardan değil, yukarda belirten sebepten kaynaklandığı anlaşılır.

Mevcut hasarın ortadan kaldırılması, şehre biran önce enerji verilmesi için dağıtım şirketinin tüm ekipleri ile sahada olduklarını öğrendik.

Bu olumsuz tecrübeyi değerlendirerek, kamu adına hizmet veren kuruluşların bir B planı olmalıdır. Örneğin ilgili dağıtım şirketlerinin bu alanda çalışan müteahhitlerle ile anlaşarak özel durumlarda(sel, kar, rüzgar,deprem v.b ) bir hizmet anlaşması yapmalıdır.’’