CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; 1 Ocak 2022 tarihinde yüzde 127’yi bulan fahiş elektrik zammının ardından faturasını zamanında ödeyemeyen vatandaşların büyük bir artış gösterdiğine işaret ederek, “Zammın ardından faturayı zamanında ödeyemeyen konut aboneleri yüzde 78; sanayi abonelerinde yüzde 185 oranında artış yaşandı. Bu veriler temel bir hak olan enerjinin maalesef ülkemizde ödenebilir olmaktan çıkmış olduğunu gösterirken; sanayicilerimizin enerji girdilerini karşılamakta çektiği güçlüğü de gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; 1 Ocak 2022 tarihinde yapılan Cumhuriyet tarihinin en büyük elektrik zammının vatandaşın faturalarını ödemekte zorlanmaya başladığına işaret etti. CHP’li Akın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın resmi verilerinin “kademeli tarife” adı altında yapılan fahiş zammın ardından vatandaşların faturalarını zamanında ödeyemediğine işaret etti. CHP’li Akın, zammın ardından faturasını ödeyemeyen abonelere ilişkin Bilgi Edinme Yasası kapsamında başvuruda bulundu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın verdiği yanıt, yılbaşındaki fahiş zammın ardından vatandaşların faturalarını ödeyemediğini ortaya koydu. CHP’li Akın, özetle şunları dile getirdi:

CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK ZAMMI YAPILMIŞTI: İktidar 2022 yılının ilk gününde Cumhuriyet tarihimizin en büyük elektrik zammına imza atmıştı. 1 Ocak 2022 itibarıyla konutlarda düşük kademede yüzde 52, yüksek kademeye ise yüzde 127 oranında yapılan zam faturalara Şubat 2022 itibarıyla yansımaya başladı. Vatandaş da artan faturalar nedeniyle bütçesini denkleştiremediği için faturaları verilen süre içerisinde ödeyememe başladı.

ZAMANINDA ÖDENMEYEN FATURALAR ARTTI: Fahiş zammın tam olarak yansıtılmadığı Ocak 2022 fatura dönemi ile zammın yansıtıldığı Şubat 2022 dönemine ilişkin fatura verileri karşılaştırıldığında vatandaşın yaşadığı sıkıntı ortaya çıkıyor. Fahiş zammın yansıtılmadığı Ocak 2022 fatura döneminde 553 bin 917’si konut abonesi olmak üzere toplam 730 bin 701 abone faturasını süresi içinde ödeyemedi.

ŞUBAT DÖNEMİNDE YÜZDE 55,1 ORANINDA ARTIŞ: Zammın faturalara yansıtılmasıyla birlikte Şubat 2022 fatura döneminde ise 859 bin 532’si konut abonesi olmak üzere toplam 1 milyon 39 bin 646 abone faturasını belirlenen süre içinde ödeyemedi. Buna göre konut aboneleri yılbaşındaki fahiş zammın ardından faturasını ödemekte zorlanan konut abone sayısı yüzde 55,1 oranında arttı. Tüm abone gruplarında faturasını zamanında ödeyemeyen abone sayısı ise toplamda yüzde 42,2 olarak gerçekleşti.

FATURA ÖDEYEMEN ABONELER YÜZDE 78 ARTTI: Fahiş zammın tam olarak faturalara yansımaya başladığı Mart 2022 fatura döneminde ise 987 bin 453’ü konut abonesi olmak üzere toplam 1 milyon 245 bin 391 abone faturasını ödeyemedi. Buna göre Cumhuriyet tarihinin en büyük elektrik zammının ardından faturasını ödemekte zorlanan konut abone sayısı iki ay içerisinde yüzde 78,2 oranında arttı. Tüm abone gruplarında faturasını zamanında ödeyemeyen abone sayısı ise toplamda yüzde 70,4 oldu.

SANAYİ ABONELERİNDE ARTIŞ YÜZDE 185: Enerji zamları en çok sanayiyi vurdu. Kontrollü elektrik kesintilerinin de yapıldığı dönemde sanayi abonelerinde faturasını zamanında ödeyemeyen abone sayısı bin 584’ten 4 bin 519’a yükselerek yüzde 185,3 oranında arttı. Tarımsal sulama aboneleri de zammın ardından ödeme zorluğu yaşayan bir değer abone grubu oldu. Zammın ardından faturasını gününde ödeyemeyen tarımsal sulama abonelerinin sayısı da 14 bin 866’tan 28 bin 243’e çıkarak yüzde 89,9 oranında artmış oldu.

‘NE VATANDAŞ NE DE SANAYİCİ ÖDEYEBİLİYOR’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, resmi verilerin 2022 yılında yapılan yalnızca ilk zammın ardından hem vatandaşların hem de sanayicinin faturaları ödemekte zorlandığını ortaya koyduğuna işaret etti. CHP’li Akın, şunları dile getirdi: “Temel bir insan hakkı olan enerji maalesef ülkemizde ödenebilir olmaktan her geçen gün daha da uzaklaşıyor. 2022 yılının ilk gününde Cumhuriyet tarihinin en büyük zammının ardından ülkemizde enerji yoksulluğu çok daha derin bir şekilde yaşanmaya başladı. Zammın yansımasının gününde ödenemeyen fatura sayısında konut abonelerinde yüzde 78, sanayi abonelerinde ise yüzde 185 oranında artış yaşandı. Bu veriler vatandaşın enerji faturalarını ödemekte ne kadar zorlandığını gösterirken; sanayicilerimizin de üretimin temel bir girdisi olan enerji giderlerini karşılamakta güçlük çektiğini ortaya koyuyor.”